13 Disember 2012

**** Arang & Magistrate ****

Assalamualaikum...

Sape kat sini minat tgk citer korea... angkat tangan.... heheheh ( ceh mcm la aku bleh nampak kan... xpe aku tau ada je yg minat kan...)
okla pada sape yang tak tahu....
aku ni mmg hantu drama2 korea... entahla minat gile tgk drama korea ni... sampai dokumentari psl korea pun aku layan... kalu kat astro.... chanel 393 & 392 tu mmg rajin aku jengah la... tp xleh slalu la sbb kongsi tv kan... kenela aku bralah...

kalu nak ikut kan dr sek dulu lg, aku dah minat tgk drama2 korea, taiwan, jepun & china ni... kalu dulu rajin tgk 8tv & ntv7 tu... yerla umah abah aku tu mn ada nak pasang astro... dia kate nanti kitoarng gaduh nak pilih siaran... xmo blajar.... so x yah tgk astro.... tp ms tu xkisah sngt... sbb kalu zaman 90an sape ada astro mmg org tu bnyk duit lebih la kot... so ms tu layan jerla 8tv & ntv7....

& lps abis blajar dah start keje... aku kumpul duit beli TV sendiri korang tau... sbb kalu tgk TV yg 1 tu mmg comfirm org lain xmo tgk citer2 yg aku minat tu kan... sbb dlm family aku mn ada yg nk layan citer apek2 ni... so kenela aku g beli tv sendiri sbb nk layan minat ni sendiri kan....ha korang tengok... semangat tak... berdikiari tak aku ni... heheheheh... ape nak buat... xtak kan nak gaduh pakse2 org ikut kehendak kite kan... usaha la kalu dah suke@minat kan....  :)

aku tak taula knp dari layan citer melayu aku lebih layan drama2 korea ni... nk kate aku minat gile kat apek2 & amoi2 tu xla sngt... smpi skrg ni kalu korang tanya aku sape nama pelakon cite tu? sape nama pelakon cite ni? Sumpah aku mmg xtau... aku cam rupe je tp haram xtau nama diorang sape.... ermmmm.... poyo je  :) - minat tp xtau nama pelakon.... cissss.... mcm ne boleh kate minat ni esah ooiii.... :I

Entahla mgkin sbb pd aku rs... tgk drama korea ni.. lagu2 diorang tu... mmg la tak faham bhs diorang tu tp aku boleh rs feel diorg nyanyi lagu tu.... sbb tu aku boleh tgk drama korea ni xde subtitle pun...

okla xmo bebel lagi...
aku trus ke niat sbnr ye... sebnrnye aku nk kongsi 1 drama ni....
ini drama baru gak kot, kalu x silap dlm bln 8-9.... thn ni gak rsnyer....
tajuk dia
~ Arang and Magistrate ~
drama ni bkn mcm drama2 cinte korea yang lain tu....
drama ni ada unsur mistik sikit... tp xtakut pun... kelakar lagi ada....
mmg mcm xlogik tp syok gak layan.... drama ni wat aku terfikir knp, knp, knp....


sumber mr google...

ok ini aku share sikit sinopsis nye yer....

The beautiful Arang, the daughter of a magistrate during the Chosun Dynasty, is brutally murdered. The woman returns from the dead as a ghost, still full of light-hearted mischief and spirited fun. When she meets a young magistrate, Eun Oh, she discovers that he has the unique ability to communicate with the dead. She convinces him to help her uncover her killer and bring the person to justice. Can a ghost and a magistrate team up to solve a murder mystery and punish the wrongdoer?

sumber dr mr google..

pd aku layan gakla... lain sikit citer ni dr drama cinte korea tu....
kalu xsilap boleh layan online tp aku ada membe yg 'antu' drama korea ni gak... so aku tgk dvd la...

notatitu....: aku ingt nak masukkan dlm list melancong aku tu... nak tambah la dlm "aku plan nak pergi : - Korea" .... layan gakkan.... kene usaha ni.... mmmmm... chaiyok2...

6 Disember 2012

Sedihnyer....


Assalammualaikum…
Wahhhh rindunyer sama ini blog……….
Lama betul aku x be blog2 ni kan….
Walaupun aku tau blog picisan aku ni xde ramai follower tp sorry gak yer kpd teman2 ku yg  tertunggu citer dr aku ni…. (ceh ade ke org nak tunggu citer ko esah :P hehehehe)
 Okla meh nak bagi tahu ni… bkn ape sebnrnyer ada kejadian yg menyedihkan telah berlaku dlm family aku… Berhari2  aku berusaha mengumpul semangat untuk mencerita kan kejadian ni…. Mungkin pada org lain kejadian ni xdela ape sngt…. Mmg biase dengar… mmg orang simpati…  Tp xtaula hati aku ni rs Sedih sangat…. masih ter fikir-fikir lagi....

kejadian ni berlaku 2 minggu lps… 24-25/11 aritu… umah mak aku kena pecah… abis semua barang dlm umah tu dia selongkarnyer…. bnyk jgla barang yang pencuri tu dapat…setiap bilik, setiap laci… setiap almari semua abis dia selongkarnyer… nasib dia xpecahkan pinggan mangkuk kt dapur tu…. Kalu x lagi seksa rs nyer…. Kire besar jg la kerugian kitorang… abis semua brg2 kemas, jam tangan2, laptop, handphone2, purse2, handbag, brooch2 mak aku, tabung adik aku… abis semua diorang tibai… mmg gile la…. bengang gile kitorang petang tu....

mak aku paling panic nyer, yerla sbb tgk bilik dia yang paling teruk kene selongkar.... & yang paling banyak barang yang hilang, barang mak aku la pencuri tu tibai... siot jer kan...
aku ms tu mmg dah ada kat umah nilai pun, tp bile mak & adik aku call bg tau bende ni trus aku ajak che abg aku trus g umah mak aku.... bedebar2 aku rasa.... iskh mcm xpercaya bende ni berlaku.... mmg tak terfikir la... Ya Allah.......

Act Mmg family aku xde kat umah ari minggu tu... aku bawak diorang jenjalan melaka.... tido melaka 1 malam.... sesaje la nk jalan 1 family.... 1 malam je pun umah tu xde orang... tp dah mmg pencuri ni dah usha agaknye kan,... itu yng dia tau malam tu kitorang xde kt umah....pencuri ni masuk ikut tingkap dapur tau... abis dia potong & bengkok2 kan semua besi tingkap2 tu… mmg kuat la diorang ni.... makan ape la agaknyer.... tak caya korang tgk pic kt bawah ni.... nmpk x besi tu dibengkok kan....  kuat kan... tp bodohnyer pencuri ni.... ada kesan cap jari diorang dkt cermin tingkap dapur tu... harap2 polis dapatla tangkap sape pencuri tu kan... iskh memang doa x slamat la hidup pencuri2 tu... eeee geramnyer....



ce korang tgk blakang umah mak aku tu mmg xde umah… yg ada reban ayam jer… yang jiran depan umah mak aku tu pun xde kat umah mlm tu....  jiran2 sebelah umah mak aku tu plak katenye diorang x dengar ape2 pun…. Diorang pun xprasan…. Iskh xtaula macamane pencurik tu wat keje…. Mmg dah biasa wat keje2 mcm ni la agaknye sbb tu xde org pun yang prasan…
Tp aku rs dia wat keje tu tgh mlm kot,dlm time 3-4 pg agaknye... time tu org tgh sedap tido…. Dia dah dapat masuk dia wat keje senyap2 mn org nak tau kan… nasib umah tu kosong aritu kan... sbb tu sedap dia kirai semua barang2 dlm umah tu.... & yang bestnye sarung bantal adik aku pun dia tibai utk dia letak semua hasil dia mlm tu agaknye….
mmg kalu fikir kos kerugian tu mmg ralat sangat rasanye...... rs marah gile la....... "kuang hajar punye penyangak... sedap2 jer masuk umah orang curi semua barang orang...." yerla semua barang tu kitorang beli sendiri tau, bukannye dapat free... bukanye kitorang curi.... hasil titik peluh sendiri tau... barang2 kemas mak aku tu semua yang dikumpul dari dia muda2 lagi tau, ada yang arwah atok aku bagi lagi.... semua abis di tibainyer.... iskh xtau nak cakap la.... geramnyer rasa...........

tp alhamdulillah la mak bapak aku selamat… alhamdulillah dia wat keje time mmg xde org kat umah... memule tu bapak aku xmo pegi tau... dia nak tinggal sensorang kat umah... katenye malas nak jalan... sbb kdg2 mmg bapak aku ada yang tinggal sensorang kt umah tp kitorang g jenjalan.... kalu la pencuri tu masuk time bapak aku tinggal sensorang.... iskh nauzubillah.... minta jauhla.... xmo la terjadi kes2 yg mcm dlm paper tu....  kemalangan jiwa mcm tu... iskh minta jauhla....xsanggup aku nk hadapinyer.... takutnyer....

sblm ni kalu kes mcm ni terjadi pada kengkawan @ jejiran aku…  terus terang aku kata kan....  mmg aku simpati… pd aku mmg xdpt nak tolong ape2 lebih lagi nak dapatkan balik barang yang dah hilang tu… aku bkn polis @ bomoh pun kan.... tp bile kejadian ni terjadi sendiri pada keluarga kite... barula aku terasa… terbayang-bayang lagi keadaan umah mak aku masa hari tu…. Mmg bermacam2 perasaan la bile tgk bilik & barang tu berselerak.…. 
aku ni plak jenis yang kadang2 tu lambat effect.... lagi2 kalu kes yang mcm slalu berlaku dlm drama tu.... mmg lambat la effect kalu terjadi kat aku... xtaula nk kate... ms tu aku mcm x percaye... memule tu aku cume rs ralat jer... tp dah seminggu ni aku mule terase.... aku mule terfikir-fikir.... iskh mcm2 la... kalu aku da rs mcm ni.... aper lagi la yang mak aku akan rasa kan... dia yang paling trauma skali.... yang paling ralat skali.... huhhu.... mmg la bende nak jadi... bende dah hilang.... tp itu jerla pun harte yang ada pun...

Ermm...... memang dah tak de rezki.... mungkin tuhan tu nak bagi Rezki yang lebih baik lagi... so diduga nye kami dgn kejadian mcm ni... mungkin kami ada kelalaian & kesilapan.... yerla kitorang fikir... kalu pencuri masuk pun... ape pun yang diorang boleh dapat... bukan ada barang sngt pun dlm umah ni... tp bile betul2 terjadi... barang yang tak seberapa tu la yang buatkan hati tetap gundah gulana.... betula kate orang jgn take for granted...

Ya Allah ya Tuhan ku... semoga ko kuatkan semangat ibu ku... ko berilah kekuatan kpdnye Ya Allah...
ma jgn sedih sangat yer.... ma ada kitorang semua.... xper la ma... mungkin ada hikmah nyer ma... jgn sedih sangat yer ma... sayang maa....  

22 November 2012

thank you sayang..............

Assalammualaikum...

yeye...
aku dapat gift....
eeeeiiiii chanteknyer.....
soooo sweeeetttt..........
aku suke... aku suke... aku suke..... :)
THANK YOU SAYAAANGGGG......
thank you My Love....
eeeiiiii...........comel kan teddy tu duk dlm bakul rose tu....
fresh flowers & ferrero rosher lg.....i like..... :D
ermm.... gift ni aku dapat smlm....
sbbnyer....smlm adalah besday aku...
yang ke 29 tahun.... 
waaaa banyak tua ooooo...
sudah tahun akhir umuq aku yg angka dpn 2 ooo....
thn dpn start 3 plak.... huhhuuhu....
lps ni aku dah masuk pringkat akak2 la....
xleh dah brangan nak jd adik2 pas ni...  :(

okla sbnrnyer gift ni
ada dispatch anta kat opis aku smlm....
che abg akula.... wat surprise 4 my besday la konon... 
tp aku cuti lak semalam...
dia dah oder teddy bear dlm bakul rose tu sehari sebelum lagi...
sbb tu dia tak sangka yang aku nak cuti smlm....
patutla smlm dia sibuk tanya aku...
betul ke nak cuti...? kejap2 dia dtg tanye aku yg tgh tido... betul ke arini nak cuti...?
aku pelik gak... 7-8 kali dia mundar mandir masuk bilik tanya confirm ker aku nak cuti semalam....
rupe2 nye ada surprise tuk aku....
huhuuhu.... rugi gila aku smlm....
kalau la aku keje smlm...
mesti aku terkinje2 ms dispatch ni anta kan....
mesti asik tersenyum2 kambing aku smlm kan....
heheheheh...
 thank you sayang....
thank you soooo much....
love you sayang.........
(iskh.... sudah2la... muntah orang bace nanti.... ada aku kesah.... ini kate hati aku la.... hehehehe)

okla dulu aku pernah skali dapat bunga dr che abg aku ni.......
utk besday gak.... 
ms tu blm kawin lagi.... 
so gift smlm ni adalah yang pertama aku trime slps 3thn lebih kahwin...

ini lah bunga nyer....
kalu korang nak tahu....
bunga ni aku trime masa besday aku yg ke 25 tahun.... tahun 2008
masa tu aku demam.... tp sebab rajin bekerja kan.... aku trima la hadiah bunga ni kt opis gak...
dia dispatch kan kt opis gak
abis aku kene kacau dgn dak2 opis aku ms tu....
heheheh....
besar tak...kalu tak silap ada 12 kuntum kot....
fresh flower tau semua tu....
yang teddy dlm bakul kat atas tu pun fresh flowers gak tau....
memang romantik che abg aku kan... heheheheh 

  okla kate aku cuti semalam kan....
so wat pertama kalinyer...
nak di jadikan cerita...
pagi2 lps solat subuh aku trus terfikir...
tak pernah seumur hidup aku ni wat kek utk besday sendiri...
tetibe terdetik lak nk try buat kek sendiri... so aku wat nk try la wat kek fav aku....
ikut resepi best fren ( makjemah ) yang bg....
so itulah hasilnyer.....
ala bukan kek ape pun... kek marble jer...
tp aku ni suke letak macam2 colour.... sbb tu berwarne warni marble kek aku tu....
nasib menjadi... cume kek tu manis skit.... tp xdela melampau sangat....
che abg aku kate sedap lembut... heheheheh kembang....
aku  xsuke kek yang ada ising bagai tu...
cc enon suke belanje kek marble kt pasar tani tu.... utk anak2 buah dia makan... mesti aku tak lepaskan peluang amik sepotong (sekurang2nye...heheheheh jgn marah cc eh... sayang cc...) 


ok yang ni...
memang aku agak terkejut & teruja....
ini aku dpt gift dr mak jemah jg.....
heheheheh....
dah lama rsnye xdpt hadiah dr kengkawan....
huhuhu.... nak menganis rsnyer... terharuu siot.....
dia bleh tringat nk bagi gift kat aku ms dia tgh shoping smlm....
eeeeiiiii happy gile rs ni....
mmg sangat2 sronok rsnyer.....
umuq 29 tahun ni aku rs special la...
tak perla tahun akhir umuq 2xan....
mmg menjadi best memori la....
trima kasih yer... mak jemah....
nanti dah bukak hadiah ni aku upload yer adiah ape yang aku dpt....
arini sy xsempat bukak lagi, mak jemah jgn kecik hati yer...
keje sy banyak sngt ni.... mungkin sampai kul 7 la br balik ni.... huhuhu......


okla ni adalah kawan2 yg wish besday aku di fb....
ada yang hanta sms.... tp xdpt la nk post kan kat sini..... 
aku nak ucap terima kasih bebanyak yer kpd semua...
xkisah la korang wish on the date ke belated ker....
pada aku sama jer... pada aku korang ingat pun dah cukup buat aku gembira....
sbb yang kat fb tu mmg aku saje xnak letak date besday...
takut glamour sngt plak nanti... heheheheh poyola....
trima kasih skali lagi yer...
sayang korang semua.....
thank you sayang2 aku semua....

notatitu : mmg the best memories 4 this year...
tak sangke besday thn ni antare besday aku yang special la.....

19 November 2012

AIM 19

Assalammualaikum...

ada sesape tak yang tgk AIM19...
alah pada sabtu mlm lepas 17/11 kul 8.30mlm...

sbnrnyer aku x tengok sangat pun...
sbb aku layan merlin 5....
(kalu aim19 dgn merlin.... heheheheh)
tp layan gak la sekejap2...

temanyer...
'black & white glam glitz..."

so ada part yg aku layan tu....
sempat gak la tgk baju2 yang retis tu pakai kan...
semuanye chantek2 la...
mesti mahaikan baju diorang tu wat baju....
dah kate tema nye  glam & glitzs....
4 sure glam glitzs la jg kan....

tak caye ce tgk ni....






baju jac yang ni aku suke...
dah rupe mcm barbie doll... sbb skirt dia kembang...



mmg rock la ini akak....
4 sure korang kenal kan....
pada aku dia la malaysia lady gaga...
ape baju pun yang dia xbrani nak pakai...
tabik la kak....

okla...
kalu korang nak tgk bnyk lagi sebenarnyer gamba retis ni...
tp ini antara pic yang aku smpt search...
trima kasih kpd mr.google yer...

last skali nak bagitahu
pemenang bagi LAGU TERBAIK adalah....
Patah Seribu... Shila Amzah....
yeay.... tahniah2
aku mg suke sangattt lagu ni....
feeling2 jer....
tahniah yer buat semua yang menang....


okla yer aku nak g sambung kerja....


notatitu : sbnrnye aku try usha baju yang adibah noor masa opening tu.... tp xdpt la pic tu...
chantekla tu....baju yang bawah dia hitam, bahu dia putih pastu ada bunga tampal2....
tringin lak nak wat baju mcm tu rasanye....boleh...??!!!

16 November 2012

Samosa....

Assalammualaikum...



tahu tak mana aku beli ni tadi...?


haaaa pandai....
aku tapau kat bukit aman td....

haaa sape pernah rasa...
sedap kan samosa ni....
besarrr....
sebiji 70 sen.. tp bili 3 biji dia kire RM2 jer...
aku mmg suke samosa ni...
pada aku sedap & puasla makan

tp 
ini makan tengahari ke makan pagi aku ni????

errrmmmm

 ni makan tengahari aku td la....
utk harini aku cume makan ini sahaja....
x caya.........
percayala... memang ini sahaja yang aku makan harini...
x lapar ker...? boleh kenyang ker...?
oh ..... diet yerrrr?

ermmm.....
kalu la boleh diet senang mcm ni mmg best la...
tp harini jer aku rs xlalu makan....

ni semua sbb rs sesak dada la ni....
tp ye ker... kate akak aku tu yg aku ada isi.....
iskh mcm lain jer rs nyer....

kalu korang nak tau aku 
slalu tu pepagi aku boleh makan nasi lemak, tgh ari makan nasi goreng malam plak nasi kukus...
haaa tgk kuat tak aku makan.... mcm hantu yang makan kan....
itula org kate aku skrg dah bam2....
ape nak wat....
dah lapar makan jerla...
tp hari ni lain la plak....
dah x lapar plak.... aku cume selera nak makan samosa ni shj...
cam ne....

ermmm...
aper pun aku puas dapat makan samosa ni...
syukur alhamdulillah.....

Salam Jumaat....

Assalammualaikum...

hi...
Selamat Pagi.....

Aaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh........

gile ape ko esah...? pepagi bute ko menjerit mcm ni......
(menjerit dalam hati jer pun....)

EIJA a.k.a ESAH...

ko dah gile ape pepagi ni...?
knp ko jadi begini pagi ni haaaa....
iskh3x....
sengal agaknye kepala esah pepagi ni...
ape yang dah berlaku esah ooiiiii.....

sumber mr google
heheheheheh...


okla sebenarnye aku pun xsure ape yang berlaku...
tapi kalu korang nak tau....dada aku pepagi ni rs SeSak plak....
knp ekh...?
ermmm.... (sambil menghembuskan nasfas yang panjang sambil tersenyum...)

entahlah sesak semacam jer rs dada aku pagi....
xtaula knp?
bkn rs sesak nafas tau... tp rs mcm dada ni penuh smpi sesak....
mcm ne nak bgtau eh.....
entahla...

agaknyer....
tula aku ni tgk cite korea x habis kot aritu...
teringat2 citer tu & terpikir2 apela ending nyer...
padahal kalu citer korea tu dah tau dah ape endingnyer...
tp iskh.....
 x kan sampai effect mcm ni kan?

atau
sebab lain....
jeng..jeng..jeng...
sebab lain..????
sebab apekah ia....
rindu ker...?

wahai hati ku knp ko rasa begini.....
hati berkatela sesuatu.....
apesal ko jd mcm ni....


heheheh jgn wat pasai esah....
cari pasal jer tu.....
udah ko tu banyak keje....
g sambung keje ko tu lagi baik....
nanti tak siap menjawab la kat bos ko nanti....
lagi poning pala ko tu...
kalu sampai esok ko rasa mcm tu...
baik ko g jumpe doktor....
kasi check ko nye dada tuu...
kot2 ada ulat ker...?

hehehehheeh...

okla yer merapek2 jer aku pepagi ni kan...
udahla aku nak g sambung keje....
salam jumaat semua....


notatitu : tp mmg pelikla dada aku ni rs mcm ni...? 
              mngkin ada ulat kot... hehehehe






9 November 2012

Anugerah Skrin 2012


Assalammualaikum...

hi...
malam ni ada anugerah skrin 2012 kan....
hampir terlupe dah ni.... 

kalu korang nak tahu dulu2 aku pernah sekali g anugerah skrin tgk live kat PWTC tahun 2008 kot...
semangat tak...? heheheheh
tp skrg ni xsempat la... nk g amik tiket... (malas pun ada gak... heheheh)
xperla tgk kat tv jerla...
sama jer pun.... cume kalu tgk kat tv lagi clear la... kalu live tu bkn nampak sngt sbb jauh kan....

tp masa g hari tu.... yang bestnyer dapat tgk red carpet la...
walaupun bkn red carpet grmmy award...
tp sesekali syok gak tgk2 artis tu bergaye...
macam2 pesen diorang ni....
layan la jg kan...


 okla... kpd sesiape yg suke layan bende2 mcm ni jgn lupe tgk mlm ni yer...

Segmen Jon Mencari Follower

Assalammualaikum....

hi...
hari ni aku terpanggil untuk join segmen ni...
dah usha dari hari rabu lagi segmen ni... tp rs cam segan lak join... sebab blog aku ni blog picisan jer... kalu tgk follower aku pun ciput giler kan... maluuu.... : )

tak perla kite try jerla kan.... mana tau ada rezki masuk bloglist dia kan... hheheheh
(besar angan2 aku kan... layak ker... cet....berangan jer tau.... :P )

http://putraamirulgafimmers.blogspot.com/2012/11/segmen-jom-mencari-followers.html


aku bagi 90 markah... sbb aku rasa blog ni simple jer....tapi sangat menarik... sempoi sangat.... :)
aku suke xde serabut.... xmacam blog aku ni... entah ape2 kan.... :(



okla pada sesiapa yg nak join meh la yer....

8 November 2012

SKYFALL

Assalammualaikum...

ape punye orang la ko ni eija...
janji nak review movie ni esoknyer...
tp esok ke esok ke esok baru ko nk update entry ni yer...
iskh... xleh pakai la....
jgn mare yer....sorrryyy yer... 
brokben aku ni asik tertinggal jer....
kalu xpakai brokben, pc aku ni xleh nak update blog....
entah lembab semacam jer...
yerla pc zaman tok kadok... :)  


ok xmau bebel benyak...
meh nak review sikit...
sperti yg aku bgtau pd entry yang lepas....
movie ni not bad la...
tp xdela best sangat banding dgn 007 yang dulu2 tu...
aku ni memang minat tgk citer2 aksi ni...
sbb tu aku bleh layan che abg ajak g tgk citer2 aksi mcm ni.... sekepala la kononnyer...
jgn x caye aku yg blaje tgk movie ni tau... siap aku hangkut skali putri aku yg sorang tu....
lagi pun aku minat tgk hero tua ni( Daniel Craig )....heheheh  gatal.....

citer ni dah 50 tahun tau...
lama kan... aku pun xlahir lagi... dah setengah abad rupernyer...

& kalu korang nak tahu 
movie ni tak tayang kat america lagi tau...
baru tayang kat europe & asia jer...
sebab yerla kan america kan tgh bz nak lantik presiden baru...
tp itu pun hari selase aritu dah kutip 861j...haaaaa jgn x caye.... baru brape hari tayang jer tu.... gile banyak betul dah kutip....
sedangkan kos utk film ni dalam 600j je kalu x silap....
fuh gilela... mmg ramai betul peminat 007 ni kan....
kalu main kat america lg pasni mesti lagi banyk untung kan....

tp kali ni.... 
citer ni M ( Judi Dench )
mati... MI6 kene bom...
kononyer dalam citer ni dah xperlu kan orang utk jadi perisik 
nak pakai komputer jer semua...
kirenyer macam xperlukan lagi perisik la...
pastu bond ni kan nampak mcm dah tua... & cedera lagi...
konon dah tak capable lagi la.... 
siap suruh M & bond ni bersare lagi...
tp M tetap percaye kat bond ni...
itu yang dia brani nak follow bond ni balik ke SKYFALL tu...
dan org jahat tu....
sbnrnye adalah agen M ni jg...
dia nak bunuh M... 
dia  pakse M pegang pistol 
& begs M 2 kill them both....
tp xsempat la kan... hero datang bunuh dia dulu...
tp pastu M mati jugak....

so kalu ada citer 007 lagi pas ni...
bos baru ni 
bukan perempuan la tapi lelaki la plak....

okla kepada sesiape yang tak tengok lagi....
g la layan yer...
citer dia memang menarik tapi kurang ummhh.....

5 November 2012

*** SKYFALL ***


Assalammualaikum....

arini ingat nak citer pasal ni...
tp xsempat la... 
esokla kite review citer ni skit eh....
so far pd pendapat aku citer ni not bad...
ok la esok kite sambung k...

25 Oktober 2012

BURGER BAKAR....

Assalammualaikum...

hi...
aritu dah citer pasal terase nak makan mee hailam kan....
arini nak citer pasal teringin nk burger bakar pulak boleh... heheheh... 
eh ngidam ke ape aku ni??? ehehehee

ok act hari minggu hari tu....
aku xtau nak makan ape sebenarnyer...
xtau la, skrg ni rasa mcm dah muak plak nak makan nasi jer...
so teringin la plak nak makan burger bakar...
tp malas betul aku nak g kuar beli...
pastu area umah aku, kat pajam tu,
payah nak jumpe orang jual burger bakar ni...
so ape lagi....
google la sendiri resepi ...
tp biasala aku ni....
memandai-mandai plak aku ubah resepi tu ikut citarase tekak aku jer...  heheheheh...
suke2 jer kan....

ok meh kite tgk....
ape resepinye & apakah hasilnye...


bahan2 utk burger tu...
telur sebiji, bawang besar seulas, butter sesudu, & yang penting sekali daging cincang...
tp aku ada ubah sikit...
 aku x pakai daging cincang tp aku pakai ayam cincang...
 pastu Mr. google tu xpakai butter aku gune butter... ganti minyak...
pastu aku letak lada putih, lada hitam, & aku letak sos seasoning maggie tu sikit....
so lain sikitla....

pastu kalu dah nama burger kan....
mesti ada bahan2 aksesorinyer... (dressing)
sos cili. hirisan tomato, salad, cheese, & mayonis,
yang ni ikut suke korang la nk letak ape kan...
kalu rasa nak letak piccel pun boleh...  terpulang... :)

cara penyediaannyer plak....
  1. bawang besar tu kene blend dulu tp aku tumbuk jer....
  2. pastu aku gaul kan bawang tu dgn telur, butter, lada hitam, lada putih & sos seasoning tu... 
  3. dah gaul sebati... baru aku masukkan ayam cincang tu....
  4. dah siap gaul semua.... jgn lupe garam sikit... takut tawar plak nanti.... pastu korang bulatkan @ bentukkan daging tu... ikutla bentuk ape yang korang suke... besar ke kecik ker... ikut korang la.... 
  5. lepas tu simpan dlm freezer dalam 2-3 jam... kasi keras sikit.....
  6. pastu boleh la di bakar.... bakar sekali roti tu, br sedap sikit.... tp aku ni terbakar lama plak.... nasib x hangus... heheheh

so inilah hasilnyer...
resepi yang aku memandai2 ubah...


amacam ok tak...?
nampak sedap x?
hehehehe....

apepun... kalu korang nak try....
korang boleh ubah ikut citer rase korang sendiri... 
tp syarat nak wat patty ni...
jgn lupe bawang & telur....
sebab 2 bahan ni adalah ejen pelekat...
barula terbentuk patty tu...
yang lain semua boleh tukar bahan lain...
tp jgn xde 2 bahan ni yer....
xjadi patty la jawabnyer.... :-)

ok la yer....
selamat mecube.....

24 Oktober 2012

Baucer Tunai....

Assalammualaikum....

hi....
alhamdulillah....
aku dapat baucer tunai....
dari TESCO.....
cee korang tengok brape nilai yang aku dapat?


RM 149.50....
banyak kan.... rezki....

patutla aku xpernah dapat surat baucer dr tesco sblm ni...
ingtkan sbb point aku sikit sngt... so xyah brangan la kan...
tapi tetiba aritu aku dapat 1 surat
bukak2 aku nye point ada 14950..... haaa terkejut... banyaknyer.....
so diorang convert kan point tu kpd baucer dapat RM149.50...

yeyeyeyeye....
JIMAT.....
1 Bulan belanje dapur free....
yerla barang2 rumah & blanje dapur mmg tiap2 bulan kene beli kan....
aku memang slalu beli kat tesco sbb kat umah aku ni ada tesco & giant jer...
nak senang shopping tesco slalunyer....
mmg dapat point tp xpenah check @ kire....

tp
alhamdulillah rezki....
bulan ni aku shoping brg rumah, pampers anak, belanje dapur....
semuanye dapat free....
amik ape barang nilai lebih kurang RM149.50...
dapat la free... kalu lebih tambah la kan...
tp dapatla jimat duit dapur RM150.00 bulan ni....
alhamdulillah.....

terima kasih pada tesco...
pandai jaga hati pengguna....

23 Oktober 2012

Komuter 1 Malaysia


Assalammualaikum....

hi...

saya dah dapat..


kad komuter 1 Malaysia...
Ape guna kad ni...
kad ni adalah kad discount 50% bagi harge tiket komuter... 
untuk sesiape yang bergaji bawah RM3000.00 sebulan...
(yang macam aku ni bergaji kecik jer... hhuhuhu)
so lepas ni boleh la jimat sikit...
tambang aku g keje...
yang duk jauh di negeri sembilan sana tu....
heheheheh
alhamdulillah, syukur....

22 Oktober 2012

MEE HAILAM...

 Assalammualaikum....

hi...
korang suke tak makan mee hailam...
act aku x suke sangat makan mee.... sbb aku xboleh makan... perut aku x tahan angin..... mesti senak....
tapi aku boleh makan mee... kalu masak mee hailam... sbb mee hailam ni kan ada letak halia & black pepper...
nak jadi kan cerita....
minggu lepas... perut aku mcm senak sikit... so aku xtau nak masak aper...
tetibe trase nak makan mee hailam....
so ape lagi g kedai carila bahan....

meh aku kongsi sikit resepi aku.... kalu xsedap jgn mara eh...
tapi satu masalah sikit...
resepi aku ni wat ikut agak2 jer.... aku masak xreti sukat2....
pastu rasa2 jer... tp nak masak mee hailam ni senang jer...
kalu xde sukatan pun insyallah korang boleh buat punyerla....
xcaye korang tgk la yer...


bahan2nyer... ( 2-3 orang makan...)

bawang merah & bawang putih 5-6 ulas...
halia - seinci boleh la kot...
cili boh -  sesudu... 
( ikut korang la nak pedas mcm ne.... tp jgn taruk bnyk sngt nanti ada black pepper takut panas + pedas sangat plak nanti...)

kicap pekat 
sos tiram, 
lada hitam & lada putih....
carrot, capcicum,
sawi (aritu xde, so aku xletak la aku ganti dgn kobis bunga),  
cili merah dihiris....
daging, ayam & sotong - semuanye di hiris / dipotong kecik2....
udang - 6-7 ekor... ( ni pun xde... so ganti dgn fishball & fish cake la...)
fish ball, fish cake - hiris / ptpng kecik2
tepung jagung.... utk pekat kan kuah....


Cara memasak nyer...
  1. tumiskan bawang putih, bawang merah & halia yang telah ditumbuk sampai wangi....
  2. masukkan cili boh... biarkan sampai cili tu masak...
  3. pastu masukkan daging, sotong, udang & ayam, fish ball serta fish cake tu... gaul2 rate biarkan sampai bahan2 ni semuanye masak.... pastu baru masukkan air....
  4. pastu masukkan kicap, sos tiram, black pepper & white pepper... masuk ikut sesedap rasa yer... aritu lupe nak kire brape sudu aku letak sorryy......... hehehehh... tp korang boleh rasa agak2... ikut tekat korang boleh trima....
  5. pastu last skali baru masukkan sayur2 tu ( kobis bunga, carrot, sawi, capcicum & cili merah )... sebab xmau sayur tu masak sangat... kalu masuk awal2 nanti xsedap sayur2 tu... layu
  6. pastu tuang sikit tepung jagung yang dicampur dgn air rebusan daging tadi.... sesudu bolehla tepung jagung.... tp jgn letak bnyk sngt takut nanti pekat sangat lak kuahnye... xsedap kalu mee hailam xde kuah....

    
so inilah hasilnyer....



haaaaa.............
dah siap....
senang kan nk wat...

aku kalu perut sebu mesti nak cari makanan/masakan yang bleh kuarkan angin...
so ini jerla yang aku pandai masak...
kalu xsedap jgn mara eh....
dah aku bukannye chef pun kan....

kepada sesiape yang berminat boleh la try....
kalu ada ape2 nak tanye... jgn segan...
tanye jer k....
kalu aku tau aku jawab k....


terima kasih sudi baca....

11 Oktober 2012

SEGMEN : JOM BLOGWALKING

Assalammualaikum...

hi....

jom joint....
tarikh tutup : 16 October 2012 ni...

jom la joint....

aku rase banner ni cute sangat... teringin nak joint...
kalu korang rasa macam aku rasa jugak... jom la joint yer...

tq...

Kobis

Assalammualaikum....


ape la tajuk entry kali ni kan.... KOBIS....
ko nak share resepi ke nak jual kobis ni.....

ok meh nak tanye dulu.... sape suke makan kobis...?
kalu kobis masak lemak ke, wat goreng2 ker sedap kan... 
kalu wat coslow pun sedap jugak kan...
kalu goreng nasi, goreng mee pun kadang2 orang letak kobis jugak kan...
kadang2 ada jg orang suke wat mcm ulam2...

sayur kobis ni kan murah... & kobis kan tahan lama...
tapi kan.... aku baru tahu pasal ni...
ok meh nak kongsi sikit aper yang aku dah tahu k...
bende ni aku terbace ms aku google2 tadi...

ok la... sebelum tu nak tanye....
korang tau tak ape kesannye kalu makan kobis ni...

rupe2 nyer kalu sesiape yang makan kobis ni
dia akan mengalami masalah keputihan tau....
tak kira la lelaki ke perempuan... akan mengalami masalah yang sama....
yang mana keputihan ini adalah sebenarnye protein dari dalam badan kite...
protein yang disingkirkan dari badan ini adalah protein yang sebenarnye diperlukan dalam badan sesorang... tetapi akibat memakan kobis ini... protein tersebut telah dikeluarkan sebagai keputihan...

macam x brape nak percaya kan...
tp ini adalah perkare baru yang aku tahu... sebelum ni mmg aku xpenah tahu pun....

act aku ni dah lama x makan kobis ni...
sbb sebenarnye aku x brape suke.... lagi2 kalu bli nasi goreng ke mee goreng ke kalu letak kobis mmg aku xsuke nak makan... memang la rangup tp mcm x best je kalu nasi goreng tu ada kobis...

tp dulu2 aku ada jg la aku makan kobis ni. sbb masa blaja dulu2... bile nak bli makanm, mesti pk nak makan banyak tp nak lauk murah, so slalu jugak la aku beli lauk kobis ni..... dan sememangnye masa tu xpenah tahu pun kobis ni tak elok kalu kite makan...
kalu krang xpercaye korang bleh google... atau pun korang cube click sini.... utk informasi....

so sekarang disebabkan aku dah tahu....
lagi la wat aku kurang nak makan ini sayur....
xkirela kesan ini sebenarnye benar atau tidak...
tp memang aku akan cube elakkan utk makan lauk kobis ni....
tp kalu mkn KFC tu 4sure la ada coslow kan... itu fav tu... mcm ne....?
terpulang la kan....
tepuk dada tanya selera..... sendiri mau ingatla.... 
bukan x bagi tahu.... heheheheh

1 Oktober 2012

rupenyer...

Assalammualaikum...

hi...

ruper2nyer...
kesini gaji aku bnyk di habis kan....
patutla aku kadang2 tu terfikir jugak...
kemanala perginyer duit gaji aku ini...???
haaa....
ce korang tengok...
dalam x sedar aku telah mebelanje kan gaji ku
kearah ini...
belanje untuk keperluan2 asas ku ini...



haaaa.... banyak jugak kan...
ini baru separuh ... tapi selama ni, xprasan ada sbnyk ini kelengkapan aku...
memang nampak aku ni xbrape pandai nak make up kan...
tp rupernyer toiletries aku....
yaaa ampun.... banyak jugakla kan....
baru ko perasan esah....
heheheheh 

ok meh kiter tgk ape dia barangn2 nyer yer...


yang ini set utk aku cuci muke....
dari cleanser + toner + moisturizer + sun block + scrub + night cream....
semuanyer ada.....
mak ai.... patutla aku kalu bangun pagi tu kene bangun kul 4.30pg
kalu lambat.... alamatnyer bersilat la aku, nak bersiap kan... heheheh  


ok yang ini plak set shampoo aku dgn deodorant yang aku pakai....
shampoo aku pun nak 1 set jgk... 


yang ni akunyer set... 
alalala minyak wangila....
ada lotion + body powder + perfume + body spray
yang ni pun 1 set lagi.... iskh3x....


tp yang ni.... 
brg make up aku...
haaaa....
yang ni xde 1 set....
korang percaye tak barang make up aku hanye ada yang ini sahaja...
yang ni aku tak pakai 1 set...
betul tak aku ckp aku ni xpandai nak make up2...
so brg2 make up aku, cume ada yg asas ini sahajer... 
bedak + foundation + blusher + mascara + eye liner + lipstick
xde pun eye shadow kan...
sebabnyer...... aku x reti nak main colour2 tu... so xyah bli la buang masa...
tp lipstick ni aku ada lebih sikit sbb
aku ni jenis yang suke campur2 kan colour lipstick tu...
aku pakai yang biasa pastu kasi letak glosss skit...
so adala 2-3 colour lipstick tu... standard la kan pompuan....
tp itu pun jarang pakai jgk....
sbb xpandai & xbrape suke...

ermmmm....
act brg2 aku ni semuanyer xdela yang mahal2 pun... xdela branded sngt kan....
 xdela aku ni nak pakai yang macam artis2 pakai tu...
aku pakai yang aku mampu beli jer...
tapi aku ni kalu nak pakai sesuatu mesti suke nak pakai 1 set...
atau satu brand...
pastu kalu aku dah cube 1 brand tu aku rs ok...
bertahun itu jerla brand yang akan aku bli utk pakai....
xreti la nak tukar2 brand....
biarla org kate produk ni bagus...
poduk ni terbaik...
tp aku tetap maintain dgn ini produk...

so agaknyer betula la kate pakar motivasi tu....
aku ni jenis org no 1...
orang yang bersifat PENGUASA...
salah satu cirinyer...
hidup orang bersifat ini adalah dengan PERATURAN nyer...

dah mcm peraturan la jg kan...
kalu nak pakai 1 barang.... nak pakai 1 brand / 1 set jer...
xmau pakai campur2  3-4 brand utk 1 barang..
mule2 aku pk 
aku ni beli
sbb aku rasa aku suke mcm ni...
tp sbnrnye aku ni selesa dgn peraturan yang aku sendiri buat
utk pakai 1 barang tu mesti 1 set / 1 brand...
bukan hanye sekadar aku aku rasa suke shj...

x sangke kan...

ok mesti korang terfikir...
aper pulak masuk citer pasal jenis2 org ni....
pelik pulak korang kan...
ok nanti aku citer kan pd entry lain kali pasal jenis2 org ni yer...
`tunggguuuuu.........


26 September 2012

Appy Besday....

Yang Ke


wat CC kami...
Pn. Zainun Yon.....



Terkejut tak cc.... 
surprise.........


sbnrnye besday cc ni jatuh 22/9 hari tu...
tp kami slebret awal skit... pd jumaat 21/9 tu...
nasib cc kami ni x nangis....

aper pun 
Appy Besday cc....
semoga cc panjang umur & d murahkan rezki...

cc jangan lupe kami yer....
Sayanggggggggg cc......
terima kasih cc..

21 September 2012

Pure Pleasure by Magnum

tetibe... rs cm dah lama x makan aiskem magnum... tp bile di pk-pk... baru ari sabtu lepas org belanje aku mkn aiskem tu kan...  iskh3x... kejap jer dah lupe...
makan ais kem hotel plak tu... sian membe aku kena ketuk.... xpe sedekah kengkawan...
tq yer... jasa mu di kenang....

ok cite pasal aiskem magnum kan...
cube korang tgk nuffnang nye iklan kat atas tu....
ada iklan aiskem magnum la...
"pure Pleasure by Magnum"
tangan ni gatal nyer nak click iklan tu...
rupenyer ada game la dlm tu...
kalu korang click dia akan link kan dgn fb... pastu kuar banner magnum... kt banner tu bleh main game 'pleasure hunt....'
aku sajela gatai try...
gempak jg... sbb aku kena wat prempuan tu lari & melompat utk tangkap coklat.... sempoi gak kan....
abis semua web kat dlm google ni prempuan tu terjah............ org2 yg dlm gamba iklan tu pun ada yang boleh gerak... boleh masuk lift... curi kete... terbang... eh mcm2 la... korang try la... aku nk paste gamba kat sini xleh la plak... sbb add tu di lock... so xdpt nk share ape yg aku dah main td....
kalu korang x caye... senang citer korang try click kat iklan magnum kat nuffnang tu... korang try la... korang click kat banner tu "Pleasure Hunt' ada prempuan pakai baju coklat tu... itula game yang aku ckp kan tu...

kalu xde keje, ada ms tryla k...

slamat mencube... heheheheh

14 Ogos 2012

*** CHANTEK DI HATI ***


Assalammualaikum....


*** CHANTEK DI HATI ***

Jika ada orang yang bicara di belakang kita...
itu Tanda bahawa kita sudah Di Depan mereka,
Jika ada orang yang bicara merendahkan kita....
itu Tanda bahawa kita sudah berada lebih tinggi dari mereka...
Jika ada orang yang Mengusik Kehidupan kita padahal kita tidak mengusik kehidupan mereka....
itu Tanda bahawa kehidupan kita lebih baik daripada kehidupan mereka...

memang dah lumrah kehidupan... kite hidup bermasyarakat ni slalu ada sahaja yang tersalah ... ada sahaja tindakan & perkhabaran yang kurang enak kite dengar... ada sahaja kate2 yang menyingung perasaan... mcm ne nak kate...

banyak puncenye... 
ada yang xbleh tgk org senang, ada yang suke tak puas hati dengan orang lain, ada yang tidak dapat mengawal kehidupan masa remajanye........ mengalami masalah integriti melawan kekecewaan...  macam2 masalah la kan...
tp semua masalah ni adalah yang berpunce dari hati...
mungkin mereka ada masalah psikologi kot...
( haaa amik ayat mama lela dah mcm pakar kaunseling kan... hehehehee ) 

xdela..
bukan ape sebenarnye...
bile nak beraya ni...
macam2 orang kiter jumpe...
macam2 perangai kite akan temui...
ikutkan aku ni bile nak beraya mesti rs takut...
memang seronok nak beraya tp takut nak jumpe orang...
so ape yang perlu kite lakukan adalah

CHANTEK kan lah HATI kite....
bile kite boleh fikir macam ni...
rasanye kite xkan kisah dengan ape yg orang kate...

x kire la diorang mengata blakang kite ke...
diorang kutuk2 depan kite ke...
atau pun diorang sibuk jaga tepi kain kite....

mungkin kite akan rasa x kisah...
sbb kite tahu fikiran kite & fikiran mereka memang xkan bleh difahami...
serta hati kite & hati mereka mungkin x sama chantek...
 so kite senyum jerla bile ada org kacau kite cam tu...
sbb diorang tak kan faham hati kiter... & hati kite kan chantek......

13 Julai 2012

BETUL KER TAK?


betul ke?

ni hidup zaman bile ni...
bkn ke skrg ni wanita yang berkerjaya yang lebih dermawan ke... khik3x...
wanita skrg sanggup berkongsi...
bersama-sama menguruskan kewangan keluarga...

mungkin ada lagi la yang mcm ni...
tp rasanye bnyk wanita skrg xsampai hati nak buat suami mcm ni...
malah lebih sanggup untuk berkongsi perbelanjaan & keinginan...
asalkan rumahtangga mereka bahagia....

kesian jg pada si suami kan...
dia pun ada keinginannya jg kan...
wanita kan prihatin & berjiwa lembut...
rasanye kalu dia da ada gaji...
rasanye dia bleh uruskan sendiri keinginan & kemahuannya...
xdela nak suh juga suami yang belikan...
cian kat che suami kan....



Makin lama kawen si isteri kurang prihatin dengan kecantikan diri sendiri.....kulit nampak kusam & tak bermaya. Alasan diberi pada si suami "patot terima seadanya" 

statement apakah ini....
ape kes kalu suami pun rupe cam tu... nak suh isteri chantek... dia pun rambut pnjg & boroi....
kalu isteri boleh trima suami seadanya...
suami pun patut boleh terima isterinya seadanya la kan....

betul tak? 

sumber : fb...