22 Oktober 2012

MEE HAILAM...

 Assalammualaikum....

hi...
korang suke tak makan mee hailam...
act aku x suke sangat makan mee.... sbb aku xboleh makan... perut aku x tahan angin..... mesti senak....
tapi aku boleh makan mee... kalu masak mee hailam... sbb mee hailam ni kan ada letak halia & black pepper...
nak jadi kan cerita....
minggu lepas... perut aku mcm senak sikit... so aku xtau nak masak aper...
tetibe trase nak makan mee hailam....
so ape lagi g kedai carila bahan....

meh aku kongsi sikit resepi aku.... kalu xsedap jgn mara eh...
tapi satu masalah sikit...
resepi aku ni wat ikut agak2 jer.... aku masak xreti sukat2....
pastu rasa2 jer... tp nak masak mee hailam ni senang jer...
kalu xde sukatan pun insyallah korang boleh buat punyerla....
xcaye korang tgk la yer...


bahan2nyer... ( 2-3 orang makan...)

bawang merah & bawang putih 5-6 ulas...
halia - seinci boleh la kot...
cili boh -  sesudu... 
( ikut korang la nak pedas mcm ne.... tp jgn taruk bnyk sngt nanti ada black pepper takut panas + pedas sangat plak nanti...)

kicap pekat 
sos tiram, 
lada hitam & lada putih....
carrot, capcicum,
sawi (aritu xde, so aku xletak la aku ganti dgn kobis bunga),  
cili merah dihiris....
daging, ayam & sotong - semuanye di hiris / dipotong kecik2....
udang - 6-7 ekor... ( ni pun xde... so ganti dgn fishball & fish cake la...)
fish ball, fish cake - hiris / ptpng kecik2
tepung jagung.... utk pekat kan kuah....


Cara memasak nyer...
  1. tumiskan bawang putih, bawang merah & halia yang telah ditumbuk sampai wangi....
  2. masukkan cili boh... biarkan sampai cili tu masak...
  3. pastu masukkan daging, sotong, udang & ayam, fish ball serta fish cake tu... gaul2 rate biarkan sampai bahan2 ni semuanye masak.... pastu baru masukkan air....
  4. pastu masukkan kicap, sos tiram, black pepper & white pepper... masuk ikut sesedap rasa yer... aritu lupe nak kire brape sudu aku letak sorryy......... hehehehh... tp korang boleh rasa agak2... ikut tekat korang boleh trima....
  5. pastu last skali baru masukkan sayur2 tu ( kobis bunga, carrot, sawi, capcicum & cili merah )... sebab xmau sayur tu masak sangat... kalu masuk awal2 nanti xsedap sayur2 tu... layu
  6. pastu tuang sikit tepung jagung yang dicampur dgn air rebusan daging tadi.... sesudu bolehla tepung jagung.... tp jgn letak bnyk sngt takut nanti pekat sangat lak kuahnye... xsedap kalu mee hailam xde kuah....

    
so inilah hasilnyer....



haaaaa.............
dah siap....
senang kan nk wat...

aku kalu perut sebu mesti nak cari makanan/masakan yang bleh kuarkan angin...
so ini jerla yang aku pandai masak...
kalu xsedap jgn mara eh....
dah aku bukannye chef pun kan....

kepada sesiape yang berminat boleh la try....
kalu ada ape2 nak tanye... jgn segan...
tanye jer k....
kalu aku tau aku jawab k....


terima kasih sudi baca....

2 ulasan:

  1. Mieya biasanya beli je. Lepas nie boleh cuba buat.

    BalasPadam
    Balasan
    1. itula dulu pun slalu beli jer... tp slalu xpuas makan.... payah nak dapat rasa yang sama... so buat sendiri jerla... ubah2 sikit ikut citerase kiter... syok sikit... heheheheh

      Padam