22 Januari 2014

*** wordless wednesday 3 ***

Assalamuaalaikum...

baru masuk tahun baru....

3 pasang trus aku shoping....


agak2... pasni ada lagi tak aku shoping kasut utk thn ni...???????

10 Januari 2014

Azam tahun 2014

Assalamualaikum...

Pejam-celik2 dah 10 hari kite masuk thn baru kan... kejap je ms berjalan kn... aku nk up n3 psl azam tahun baru 2014 aku pn xsmpt lg ni... sian korang mesti tertunggu2 nk tau ape azam aku thn ni kan... (cit perasan.... :p xde sape pn heran esah oit ape azam ko.... hehehhe )
xpela xde org tggu nk bace n3 aku ni pn xpe... saje aku nk tulis spy aku tak terlupe ape azam aku kan... kalu bleh thn ni aku nk bnyk yg tercapai dr tak tercapai... insyaallah kan... yang penting kalu dah tanam azam kena kuat semangat...
okla xmo bebel panjang2...
utk tahun ni aku cume ada beberapa azam baru jer... aku ada 3 azam jer...
aku nk menabung...
aku nk visit malaysia...
& aku nak bagi orang happy...

 xmo la bnyk2 azam... nnti xpandai nk tunai kan jadi tak tercapai...  sbb mcm aku bgtau.. pd aku azam ni cume mcm 1 target & guideline jer... utk aku usaha memperbaiki diri ini... so bile aku nk buat azam... biarla ada kayu pengukur... sama ada boleh tercapai @ tak tercapai... barula best...

contohnyer azam aku yg pertama ni, aku nk menabung... skrg kan semua brg naik harga... pergi mana pn semua nk pakai duit... kalu nk menyimpan 2-3ratus sebulan tu memang mcm xcukup jer kot.... yerla kan gaji aku ciput jer... pastu aku ni mls nk wat keje luar... so dr membazirkan duit baik aku cube menabung kan... lg pn aku ni jenis yg malas nk menabung... nak kate boros sangat tu xla... tp aku xsuke nk displin kan diri simpan duit hari2... xreti... pd aku ada duit selepuk br aku menyimpan... pastu sblm ni kalu aku ada plan nk g jenjalan br la aku terhegeh-hegeh wat bajet & barula aku akan menyimpan duit... kalu idak... entah ape yg aku buat... sbb tu sblm ni aku suke wat bnyk potongan... beli insuran, wat asb loan, main kutu sana-sini... so tinggal sikit je dlm tangan... xdela aku memboros jer kan... tp thn ni aku dah xmain kutu lagi, sbb xcukup geng dah skrg ni... so baik aku menabung kan...
jadinye aku ingat aku nk mulekan dgn nilai yang kecil la... contohnyer mcm pengiraan kt jadual bawah ni... aku buat sendiri jadual ni... supaya aku ada kayu pengukur utk aku nmpak sendiri usaha aku tu... aku blh jer berazam nk menyimpan & bejimat berbelanje... tp nnti bile dtg nafsu nk membeli belah... nafsu nk mkn yg bukan2... nafsu nk g jenjalan... haaa kelaut la azam aku ni nnti... so aku kene set kan otak aku ni... aku mesti ada target & teknik utk blajar displin kan diri aku ni kan... :)
harap2 la, bkn hangat2 tahi ayam jer azam aku yang ni... mintak2 la aku kuat semangat... insyaallah...


Ok kalu korang tgk jadual ni... aku kene Menyimpan ikut nilai hari... contohnye aku tetapkan setiap hari isnin aku cume perlu simpan RM0.50 jer... Selasa aku kene tambah lagi RM0.50 jadi RM1...  so start 1/1/2014 hari tu adalah hari rabu.. aku kena simpan RM1.50 sehari... tambah RM0.50 dari hari selasanye RM1...nilai simpanan aku akan bertambah RM0.50 setiap hari, sampai ahad aku perlu simpan RM3.50 utk hari ahad tu... & biler hari isnin aku balik kpd menyimpan RM0.50 sehari jer... maknenye stiap hari nilai aku perlu simpan berbeza... aku menyimpan ikut hari... kalu isnin 50 sen, selasa singgit, rabu singgit stengah & sterusnye mcm dlm jadual tu... haaa korang faham tak... senang jer kan...
doa kan aku berjaya displin kn diri ni k... nmpk remeh jer kan... & mgkn nilai simpanan ni hasilnye x bnyk mana... tp tula tujuan aku menabung ni bkn utk buat ape2... saje aku nk rewardkan diri aku di tahun hdpn slps setahun aku berusaha... sbb yg penting aku nk usaha menabung... & kalu berjaya aku bleh bangga dgn anak2 aku & anak2 buah aku... kalu diorg nampak kite usaha baru diorang percaya... sbb aku tau bkn semua org boleh menabung... saper yg boleh menabung dgn nilai yg tlh ditetap kan.... aku tabik la org tu... nak displin kan nafsu & rajin kan diri tu bkn senang ok... sbb aku mmg lemah kalu bab2 ni... 'so esah chai-yok2...u can do it.... hehehehe...'
da lps 30 thn hidup baru ko nk blajar menabung esah... terlambat kot....:-P


So inila tabung aku thn ni... bks mkn aku jdkn tabung... lantakla aku suke sbb ada partition. .. senang & nmpk kemas kan...

okla azam aku yang no 2... aku nk visit malaysia... hai esah... ko tu tourist @ bkn warganegara ke esah - nak visit malaysia bagai... aku kan suke g jenjalan... semua org duk kate nak berjimat-jimat... aku pun nak berjimat jugakla... so dgn duit yg xbrape nk bnyk ni... aku nk g jenjalan dalam malaysia jerla... & yg dekat2 jer... xyah nak naik kapal terbang, bas, keretapi @ kapal... aku nk jenjalan dgn kete jer... faham2 jerla ada ank kecik ni payah la kalu tak naik kete... brg diorag jer dah penuh 1 kete... kalu nk angkut guna transport lain... xlarat rsnye bdn aku ni... renyah sngt rasanyer... so visit malaysia pun kire okla kan...



so utk thn ni aku plan nk g tempat yang senang & dekat nk sampai... aku dah senaraikan beberapa tempat... nanti aku wat list eh tempat yg aku plan nk g yer...  hopefully dapatla aku sampai semua tempat2 tu... mcm thn lps aku x g jln mana2 pn... sebab faktor kesihatan yang tak mengizinkan... so tahun ni harap2nye tercapaila... 

& utk visit malaysia yg pertama utk tahun ni... aku dah sampi ke Muzium istana Sri Menanti pada 1/1/2014 hari tu... haaa ini 1 petanda yang baik... hari pertama tahun baru 2014 ni aku dah sampai ke 1 tempat bersejarah... yang sbnrnye aku xplan pun... tp smpi jg akhirnyer... kalu korang nk bace n3 ni... korang bleh click sini...  jadila permulaan utk tahun baru kan...


ok untuk azam aku yg ke 3 ni... aku berniat nak orang happy dengan bagi diorang hadiah birthday... kpd setiap ahli keluarga aku, kawan rapat ku.. & sesiape yang dekat dgn aku, kalu aku tau hari lahir nyer... haaaa suke la tu... esah nak bagi hadiah...heheheh...' insyaallah... aku akan cube ingt besday org & give them reward... walaupun sekecil2 nilai... yang penting aku ikhlas nk bagi & aku nk orang happy... itu jer niat aku... tp kalu hadiah yg aku bg tu korang tak suke...sbb tak mahal @ xcantik jgn la dibuang dpn aku yer... aku harap korang sudi terima hadiah xseberapa dr aku tu... siyes... aku xminta balasan pun... cume ingatla aku dlm doa korang... itu jer pn dah memadai... 

& utk gift pertama aku nk bagi tahun ni....
 aku beli ni....



haaa chantek tak... korang agak utk siapa lah gift ni kan...? haaaaa ce teka...? nanti aku up n3 besday sape eh...

ermmmm... okla... rsnye dah berjela aku menaip... lenguh plak rs bahu ni...
doa kan aku dapat menunai azam2 aku ni eh...   

salam tahun baru...
semoga ape yg korang idamkn.. akan tercapai
all the best 4...
love u all....
terima kasih sudi bace....

1 Januari 2014

Welcome 2014...

assalamualaikum...

WELCOME 2014...
Happy New Year.....

wah.... ini hari sudah msk tahun baru ma.... 

ape azam tahun baru korang...
smlm aku dah citer azam thn lps yg tercapai, x tercapai & separuh tercapai kan.... utk tahun ni ape azam thn baru aku... heheheheh

mcm yg aku tulis smlm... azam aku ini cume target & guideline utk aku jer... so azam thn baru aku ni pn akan aku cube tunaikan dlm tempoh utk tahun ni je... azam aku yg tahun lps tu... biarla... xmo di ingt @ di sambung, lg benda dah lama... kalu x tercapai tu biarla... kirenyer aku nk buat azam br utk tahun baru ni... boleh tak?

tp hari ni rasanye aku x mo tulis ape azam aku lg... bleh x aku nk smpn dulu... esok2 aku habaq k... arini x sempatla.. ada bnyk agenda yg perlu dibuat hari ni... n3 lain aku update azam aku k... daa.....